Veterina sumnja da su psi na Miljakovcu namerno otrovani

Građani naselja Miljakovac su za samo dva dana pronašli jednog uginulog i dva psa u teškom stanju za koje se sumnja da su zapravo otrovani, saopštila je danas Veterinarska ustanova "Veterina Beograd".

- Konačan stav o tome da li se zaista radi o namernom trovanju moći ćemo da damo tek kada dobijemo rezultate analize - kazao je direktor "Veterine Beograd" Bratislav Stanković koji apeluje na građane da kada primete otrov ili otrovane životinje to hitno prijave policiji ili veterinarskoj inspekciji.


Prema Stankovićevim rečima, takvi slučajevi predstavljaju ugrožavanje zdravlja i života gradjana i krivično delo koje, kao i napad na životinje, tretiraju i Zakon o dobrobiti životinja i Krivični zakon.

Po prijavi gradjana ekipe Veterinarske ustanove su u oba slučaja odmah izašle na teren i preduzele sve mere da bi spasile preživele pse, uklonile telo uginulog psa i utvrdile uzroke tih dogadjaja.

Postupajući po zakonu i da bi se stvorili uslovi za postupak analize, "Veterina Beograd" je o svemu obavestila policiju koja je, kao nadležna za ovakve slučajeve, dala nalog za obdukciju tela psa na Fakultetu veterinarske medicine.

Zahvaljujući Hitnoj pomoći "Veterine Beograd" stanje dva psa koja su bila u teškom stanju je stabilizovano, ali zabrinutost izaziva to što su tehničari Veterinarske ustanove u kontroli iste lokacije i trećeg dana pronašli kosti za koje se smatra da su uzročnik namernog trovanja pasa.

Beograd je uvek najoštrije osudjivao takvo ponašanje neodgovornih pojedinaca i apelovao na gradjane i medije da, u saradnji sa "Veterinom Beograd", utiču na edukaciju i informisanost i da prijavom takvih slučajeva pomognu policiji da otkrije počinioce tih dela koji na ovakav način ugrožavaju i živote pasa i gradjana, navodi se u saopštenju VU.
(Izvor: www.24sata.rs)