Projekat „Eko ceger“ u Rakovici

Eko-ceger

Projekat sa sloganom „Neee kesu, nosi ceger“ iniciralo je Udruženje građana „Fanfare“, a kao pokrovitelj celog projekta, u cilju očuvanja životne sredine stoji Gradska opština Rakovica.

Cilj projekta je da se putem konkursa za mlade umetnike, dizajnere, kreatore popularizuje ceger kao sredstvo za odgovorniji način kupovine.

Radi se o ekološkoj kampanji koja ima za cilj što manju upotrebu plastičnih kesa na našem tržištu, koje bi zamenili upotrebom cegera. Osnovna ideja ovog projekta je da se opštine i veće kompanije podstaknu da jednom mesečno jedna od njih bude odgovorna za proizvodnju određenog broja cegera, kako bi se racionalizovali troškovi, a istovremeno da se kroz njihovu distribuciju obuhvati što veći broj građana.

„Eko ceger“ je projekat koji bi se sproveo u tri faze.

Prva faza se odnosi na javni konkurs koji je počeo 3. februara i koji će trajati sve do 22. februara, a na koji će pravo prijavljivanja imati svi građani sa idejom kako bi novi ceger trebao da izleda i koju poruku će nositi.

Druga faza podrazumeva odabir tri najbolja rešenja i dodelu nagrada, koja će se organizovati na Eko Ekspo festivalu 1. i 2. marta.

Treća, završna faza odnosi se na reviju nagrađenih i zapaženih radova, koja će se održati u izložbenom prostoru Upravne zgrade Gradske opštine Rakovica.

Cegeri će se u predstojećim mesecima deliti na beogradskim ulicama, pijacama i prehrambenim prodavnicama uz edukativni štand koji će informisati građane o važnosti njegove upotrebe.

Nekada je ceger bio neizostavni deo svake kupovine. Ako smo već potrošačko društvo, ne moramo time da trošimo prirodu!

Izvor: http://rakovica.rs/